The Early Career Development Course at ACRM continues to be a favorite for early and mid-career conference attendees due to the opportunities it allows to make connections with seasoned professionals and organizational leaders. In this forum, attendees are able to ask questions regarding career development opportunities and receive mentorship from some of the most renowned members of the ACRM community.
This year’s course will focus on how to effectively promote your science and more importantly yourself. The speakers will provide you with career development tools and advice in regards to career promotion. The course will provide opportunities to learn from experts in public speaking, funding agency representatives, and distinguished scientists.
Through didactic presentations, panel discussions, small group discussions, and one-on-one networking, the attendees will learn how to confront career development challenges with a specific focus on giving effective presentations, promoting your science, and successfully navigating the road to promotion.
The program will include the highly regarded presentations from representatives of major federal funding agencies discussing new rules and regulations as well as updates on funding opportunities. They will be available to give grantsmanship advice based on each organization’s mission and funding priorities.
The Emerging Scholars Panel Session will feature early career research professionals who will share their experiences and answer questions about the best way to assure your work gets the recognition it deserves. While the Distinguished Scholars Panel Session will include prominent and accomplished rehabilitation professionals who will let you know what attributes they deem important when advising junior staff and provide tactful methods to promote yourself in a competitive environment.
In collaboration with the Early Career Mentoring Task Force of the Early Career Networking Group, the course will also include a mentoring lunch, which will give mentees the opportunity to discuss various career development topics in a small group setting.
Following the course, we will have a reception in collaboration with the ECNG to give the attendees an opportunity to network with other early career professionals, new members, and ACRM leadership.
"Not only is there a broad range of professional/academicians/researchers you can learn from an talk to, but the break-outs are set up such that you are in a more intimate environment in which you can ask real, specific, pressing questions...Having attended the Early Career Development Course, I have access to any of the individuals who presented - everyone is willing and open to help support your career as much as they can." Dr. Valerie Hill, University of Southern California
8:00 AM: 15 minutes Welcome
8:15 AM: 60 minutes Successful Grant Writing
9:15 AM: 60 minutes Emerging Scholars Panel
10:15 AM: 15 minute Coffee Break
10:30 AM: 45 minutes Insights into Getting Tenure/Promotion
11:15 PM: 15 minutes Break
11:30 PM: 90 minutes Mentoring lunch
1:00 PM: 45 minutes Distinguished Scholars Panel
1:45 PM: 60 minutes Keynote Address
2:45 PM: 5 minutes Course Wrap-Up & Evaluations
2:50 PM: Adjourn / Transition to Reception with ACRM Leadership & Presentation of EC Mentor Award